Zachte, lactosevrije chocolademousse
Chocolademousse is één van mijn favoriete desserts! En gelukkig ook redelijk makkelijk lactosevrij en sojavrij te maken. Er zijn veel recepten voor chocolademousse te vinden online, maar met dit recept ben je verzekert van zijdezachte mousse. Zorg er wel voor dat je alle stappen goed doorloopt en er eventjes de tijd voor neemt.
Benodigdheden
» Mixer
No Reviews
Ingrediënten
Portie aanpassen
200 g pure chocolade (zoals deze) | |
250 ml lactosevrije slagroom (zorg dat deze koud is) | |
5 eieren | |
110 ml lichtbruine basterdsuiker |
Bereiding
1.
Smelt de chocolade au bain-marie. Net voordat alles gesmolten is, haal je de kom van de warmtebron. Er zitten nu dus nog kleine stukjes hele chocolade in. Zet de kom opzij en laat het rusten (niet roeren).
Mark as complete
2.
Splits de eieren. Klop het eigeel met de helft van de suiker in ongeveer 4 minuten tot lichtgele pieken.
Mark as complete
3.
Klop de (koude!) slagroom op in een schone, vetvrije kom. Zet deze eventjes in de koelkast totdat je hem weer gebruikt.
Mark as complete
4.
Roer de chocolade door en test of deze iets koeler is dan lichaamstemperatuur. Als het nog te warm is, roer het dan een paar keer door.
Mark as complete
5.
Voeg het eigeel toe en mix het goed door elkaar. Er ontstaat nu een stevige pasta. Roer daarna voorzichtig de slagroom er doorheen.
Mark as complete
6.
Verwarm het chocolademengsel op een lage stand (inductie stand 2.5). Roer met een garde totdat de suiker volledig gesmolten is en er geen enkel klontje meer te zien is. Dit kan wel eventjes duren. Zet dan pas het vuur uit.
Mark as complete
7.
Klop het eiwit half stijf. Voeg dan lepel voor lepel de overige suiker toe en klop het eiwit helemaal stijf, tot een marshmallow structuur. Dit kan wel 10 minuten duren.
Mark as complete
8.
Voeg het (redelijk afgekoelde) chocolademengsel bij het eiwit en meng het voorzichtig door elkaar. Gebruik hiervoor een spatel en draai achtjes, zodat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.
Mark as complete
9.
Laat het mengsel enkele uren opstijven in de koelkast. Strooi eventueel wat chocolade snippers bovenop de mousse bij serveren.
Mark as complete
Notities
Je kunt met dit recept natuurlijk ook de traditionele chocolademousse maken. Neem daarvoor normale slagroom.
Geef een reactie